Just rödbetspaj är en sån rätt vi förknippar mycket med barndomen. På vårt dagis serverades det några gånger om året, då med riven rödbeta. Vi är ju kreativa och gillar olika former och att bjuda på och äta vackra saker. Därför har rospajer blivit vanligt hemma hos oss. De är enklare att göra än vad det ser ut! Man mandolinerar tunna skivor av rödbeta. Delar dem på hälften till halvmånar. Och lägger halvmånarna halvt omlott på en lång rad och rullar försiktigt ihop dem till en form av en ros. Det gäller att pajfyllningen är krämig så att rosen håller ihop när man trycker ner den.

Rospaj med bovetebotten

Pajbotten
1 ½ dl bovetemjöl
1 ½ dl havregryn
¾ dl kokosolja
1 msk vatten
en nypa salt

Mixa havregrynen till ett mjöl. Blanda sedan om allt med händerna till en deg och tryck ut i en pajform. Grädda i ugnen på 175 grader i 10 minuter.

Fyllning
1 dl blötlagda cashewnötter (minst 3 timmar)
1 pkt fast tofu
1 pkt kokosmjölk
¾ dl näringsjäst (bjäst)
100 g klippt grönkål
100 färsk spenat
½ citron, juicen
2 msk äppelcidervinäger
en nypa salt
peppar

3 rödbetor (blir 6 rosor)
rosmarin
grönkål, klippt

Mixa cashewnötter och tofu slätt. Blanda i resterande ingredienser och rör om. Lägg i smeten i pajskalet. Skala rödbetorna och mandolinera dem. Skär dem på hälften till månar. Lägg månarna omlott och forma till rosor (detta tar en stund). Tryck ner varje ros i pajfyllningen. Grädda i ugnen 25 minuter. Lägg eventuellt på lite klippt grönkål de sista minuterna som rosblad.

Pajen ogräddad.