This recipe only comes in Swedish, but next time, we promise it will be an english translation as well!

I hösttider lagar vi gärna mat över öppen eld. På murrikka blir det så otroligt gott! Den här pytten är superenkel att göra då allt läggs direkt i murrikkan och sedan serveras på ett knäcke.

Vi använder oss här av Färsodlarna Svensodlade, helt veganska färs från de tre baljväxterna sötlupin, gråärt, åkerböna samt raps från svenska åkrar. Du kan använda färsen till alla möjliga olika färsrätter. Vi har den här gången lagat en pytt.

Höstpytt i murrikka med Svenskodlad färs, gulbetor och polkabetor, kantareller, lingon och grönkål. Kan det bli härligare? Jo, när det dessutom serveras på ett sprött knäcke med pepparrotssås!

Höstpytt på knäcke

4 portioner

Höstpytt
400 g Svenskodlad färs (1pkt = 400g)
3 – 4 msk olja till stekning
2 gulbetor
2 polkabetor
1 gul lök eller 2 schalottenlökar
2 nävar gula kantareller
2 msk tamarisoja
några grönkålsblad
salt och peppar

Till servering
knäckebröd
lingon
pepparrot, riven
inlagd lök med viltsmak
pepparrotssås

Skala betor och lökar och hacka bitar. Tänd en brasa utomhus och lägg en murrikka på elden. (eller en stekpanna inne på spisen, det går lika bra!) Häll på olja i murrikkan och tillsätt färs, betor, lök och kantareller. Låt stekas på. Rör om då och då. Häll på tamarisoja. Bryt grönkålsblad över. Salta och peppra. Lägg pytt på ett knäckebröd, strö över lingon, tillsätt inlagd lök, ringla över sås och riv på pepparrot. Njut!

Picklad höstblanding
1 glasburk burk
3 rödbetor
2 rödlökar
1 bit rödkål
1 äpple
1 msk hela kryddpepparkorn
1 dl ättikssprit (12 %)
1 ½ dl rörsocker eller annan sötning
3 dl vatten
1 kanelstång
10 hela nejlikor
½ tsk salt

Skala och skär tunna skivor av rödbetor, rödlök, rödkål och äpple med en mandolin. Fördela upp allt i en ren glasburk. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Stöt kryddpepparkornen i en mortel. Tillsätt kryddor och salt. Låt svalna. Häll över i burken och låt gärna stå i några dagar innan den öppnas.

Pepparrotssås
en liten skål
3-4 msk ljus tahini
5 msk vatten
1-2 msk citron, juicen
1 msk äppelcidervinäger
salt och peppar
2 cm pepparrot, riven

Blanda om allt till en krämig sås.