Vinterlöpning

I samarbete med Addnature har vi skrivit några rader om vinterlöpning och vad det kan innebära för oss, och vad som kanske kan få dig att springa ut i vinterlandskapet!

Termometern visar -8 och jag känner mig till och med lite frusen inomhus. Men ut och springa vill jag! Misstaget att klä på mig för mycket har jag gjort många gånger. Om det nu är ett misstag? Jag kan tycka att det är väldigt mycket lättare att ge sig ut i kyligare väder om jag slipper frysa från början. Lager på lager är grejen! Tar jag dessutom med mig en liten löparrygga kan jag ju bara stanna och lägga ner överdragsjackan eller extratröjan när jag väl blivit uppvärmd.

Så det fick bli bekvämt även denna gång! Det biter bara lite i kinderna och jag känner mig extra levande av det! Nysnön som fallit under natten yr som lättaste bomull när jag skuttar fram. För det känns som jag skuttar som en liten hare i allt det vackra. Jag har också tagit på mig varma sockor och skor med bra grepp så slipper jag oroa mig för att halka eller bli kall om tårna.

Mina glasögon immar igen när jag andas genom buffen som jag nu dragit upp över näsan. Mitt tempo har saktats ner, nu är den smidiga haren i nysnön förbytt mot en tung elefant som pulsar genom snön. Men vilken härlig känsla att bli trött och ha möjligheten att vara ute! Snön ligger som stora lass på granarna och det känns som jag springer i Narnia.

Det har blivit väldigt varmt och jag fascineras av hur våra kroppar är som kaminer, vi kan värma upp oss själva genom rörelse! Dags att ta av överdragsjackan. Friheten är total när jag börjar springa igen. Nu är jag åter den lätta haren!

Jag har kommit in på en upptrampad stig i skogen. Underlaget är mjukt och skönt och känns skonsamt mot mina ben. Luften är frisk och jag längtar inte alls till sommarvärme och svettfest. Att springa på vintern är underbart!

Ute ur skogen blåser det rejält och det är nerförsbacke hemåt. Tacksam för min extrajacka klär jag snabbt på mig igen och blir inte kall. Det är det viktigaste att tänka på när vi springer på vintern. Det är lätt att bli varm men lika lätt att bli kall, så därför bör du alltid ha med dig förstärkningsplagg.

Trött men full av endorfiner när jag kommer in igen. Dusch, myskläder på och en kopp varm choklad framför brasan avslutar dagen perfekt. Jag längtar redan till nästa löptur.

Mina 5 bästa tips för vinterlöpning:

  1. Det är OK och SMART att vara bekväm. Ta med förstärkningsplagg och löparrygga!
  2. Buff och vantar är måsten.
  3. Varma strumpor och skor med bra grepp.
  4. Ombyte direkt efteråt då du snabbt kan bli kall.
  5. Njut av enkelheten med löpning, det kan göras nästan närsomhelst, året runt!