Vi testar tyngdtäcke i samarbete med Qoali

Har du också haft känslan att vara jättetrött när du ska gå och lägga
dig, men när du väl ligger i sängs spritter det i hela kroppen och du har väldigt svårt att somna? Det händer oss ofta, särskilt då vi tränar mycket och har endorfiner kvar i kroppen på kvällen, men verkligen BEHÖVER sova och få en bra återhämtning. Sömn är A och O för att kunna prestera både på träning och tävling, och något vi prioriterar. Men det spelar ju ingen roll om man går och lägger sig för att få en sisådär 8-9 timmars sömn att man ändå inte somnar, eller ligger och vrider och vänder på sig hela natten!

Därför har vi nu provat att sova med tyngdtäcke under en period. Vi har lite blandade
känslor och upplevde både positiva och negativa effekter av det. Vi kan börja med en liten presentation av vad ett tyngdtäcke faktiskt är:

Ett tyngdtäcke är ett sovtäcke med insydda tyngder. Traditionellt
används tyngdtäcken inom vård och terapi för att lindra ångest och sömnsvårigheter men har på senare år blivit allt populärare även hos den del av befolkningen som lider av måttliga sömnbesvär. (nu
lider ju inte VI av allvarliga sömnsvårigheter, vilket vi redan nu kan klargöra, däremot värdesätter vi en god sömn väldigt högt och kan vi göra den så bra som möjligt vill vi gärna göra det).

Tyngdtäckets funktion bygger på Deep Pressure Touch Stimulation (DPTS).
En form av terapi med fysiska och psykologiska fördelar som bygger på beröring. Ett omslutande tryck stimulerar det parasympatiska nervsystemet. Samma nervsystem som sänker din hjärtfrekvens, får musklerna att slappna av och blodcirkulationen att förbättras.
Kroppen producerar då må-bra-hormonet serotonin och sömnhormonet melatonin som ger en känsla av lugn i kroppen.

Såå… Qoali har olika kollektioner
av tyngdtäcken
. Vi har sovit med tyngdtäcket Esther och valde tyngden 8 kg.

Lina:

Det är lite små-läskigt att krypa ner under täcket som ju såklart
känns ganska tungt om man är van att sova med lätta och luftiga täcken. Man blir nästan lite nertryckt, och måste verkligen bestämma sig i vilken position man vill sova. För har du väl valt det så kommer du förmodligen att bli liggandes så under hela natten.
Så blev det för mig i alla fall. Vanligtvis snurrar jag nästan runt 360 grader (inte riktigt...) men med det omslutande tyngdtäcket blev det lugna och stilla nätter, som att vakna som Törnrosa!

Första gångerna fick jag en ganska stark känsla av obehag och lite
klaustrofobisk panik. Men efter ett tag när jag även fokuserar på min andning så blir det istället ett väldigt lugn, och jag känner att det kommer att bli en djup sömn. Där är jag lite tu-delad. Vissa morgnar känns det som jag har sovit alldeles FÖR djupt,
det är liksom som en konstig, seg känsla i kroppen och jag har inte riktigt vaknat till ordentligt förrän sent på eftermiddagen. Vilket inte är jätteroligt om man har tänkt att träna eller jobba på förmiddagen med mycket energi.

Så att sova med tyngdtäcke har verkligen sina för och nackdelar! Jag
tror att det kan användas som ett komplement, kanske de dagar du känner att du verkligen vill ha en lång och djup sömn och en lite lugnare dag efteråt, eller när du vill somna snabbt. Det kan ju såklart också användas bara under en vilostund i soffan för att
enkelt kunna stressa ner och slappna av.

Det tål att testa sig fram! Som sagt, bra sömn och återhämtning är
så otroligt viktigt, och något vi alla behöver mer av.

Sanna:

Jag känner att kroppen direkt blev tung och ”platt” när lägger mig
under det. Man behöver inte röra sig eller ändra ställning för att kunna sova, för att täcket hjälper till att lugna ner. Jag tyckte de första gångerna att det var obehagligt att ha täcket för långt upp mot hakan, då jag fick känslan av att det tryckte och
kvävde mot halsen. Men drog jag det längre ner och ha det jämt fördelat över kroppen kunde jag somna inom några minuter och sova hela natten.

Vissa nätter drömde jag dock mardrömmar, och det blev en befriande
känsla av att kasta av mig täcket när jag vaknade. Men ett tips är att ha ett lättare täcke i sängen också. Och börja med tyngdtäcket i en halvtimme eller tills det att du känner dig trött och lugn i kroppen. Och då bara lägger av dig tyngdtäcket och byter
till ett vanligt. Det har fungerat för mig att stressa ner och komma till ro och få en jättebra sömn. Det är bara den där första halvtimmen som man behöver varva ner. Då hjälper Qoalis tyngdtäcke mig jättebra!

Nyfiken
på att testa ett tyngdtäcke? Om du anger ELKOTTS i kassan så får du 20% rabatt. Klicka HÄR för att besöka butiken!

Detta inlägg är ett samarabete med Qoali Tyngdtäcken