Roadtrip från Östersund till Arlanda på en vecka

Husbils- och vantips för dig som tar dig genom Sverige.
Fina naturreservat. Perfekta löparstigar och fina cykelmöjligheter, och slottsafari!

Vi är på väg till Spanien för att tävla i Zegama. Ett mycket känt bergslopp i norra Spanien. Ja, alltså, välkänt om du lever i en löparbubbla.

Hur som helst tog vi fram husbilen i början på maj, och såg tillfället i akt att bila ner en vecka i södra delarna av Sverige innan vi sätter oss på planet från Arlanda till Bilbao. Dessutom gick Sundsvall Trail av stapeln den 14 maj, som vi passade på att delta i.

På vår resa neröver har vi hittat några smultronställen, och vill gärna dela dem med er. De kommer nedan i den ordningen som vi besökte dem.

1. Första stoppet är bara någon timme hemifrån. Men är du på genomresa i Jämtland längs E14 och vill stanna på en fin rastplats så är Gimåns rastplats superfin. En liten pir i trä är nybyggd ut i vattnet som övergår i en stenpir. Fina närliggande stigar. Även toalett och latrintömning.

2. Andra stoppet blev nära starten på Sundsvall trail. Banan går lite söder om Sundsvall vid kusten. Vi sov en natt på en lugn grusparkering vid Junibodsand. En söt hamn med några villor och sommarhus. Garanterat badvänligt lite längre in på sommaren. Fina spring- och cykelmöjligheter och härliga stenhällar för promenader.

3. Tredje stoppet blev Movikens Hamn intill Dellen i Hälsingland. Här är på sommaren konstutställning. Men nu i maj, helt lugnt och folktomt och tillåtet att parkera och övernatta. Väldigt fina omgivningar och fina bryggor. Bra picknickbord och många grillplatser. Välskött.

4. Bara några kilometer där ifrån ligger Avholmsberget dit vi cyklade. Café och restaurang finns och fantastisk utsikt. Vi sprang Kraterstigen därifrån som är en rundtur på 6km. Slingrig och varierad stig som passerar en liten sjö som heter Sjusjön. Perfekt utflyktsmål.

5. Från Movikens hamn styrde vi mot Söderhamn på landsvägarna och körde förbi många fina gårdar. Delsbo Forngård har ställplatser för husbil och även några event per år, samt café på sommaren. Jättemysig och vacker plats.

6. Det hade hunnit blivit lunchtid när vi passande nog passerade en skylt med café och gårdsbutik. Vi svängde in och hamnade på Ystegårn café och bistro. Några fina gamla trähus med trädgård och lekplatser för barn och gårdsbutik med riktigt fina handdukar, mattor, kläder, köksutrustning, barnleksaker, trädgårdsdon och så vidare. Café med en hel del att välja mellan, både lunch, sötfika, glass och dryck.

7. Några timmars bilkörande senare var vi fikasugna igen och skulle titta in på ett annat gårdscafé. Det såg väldigt fint ut på recensioner på google. Men de hade nog öppnat lite för tidigt in på säsongen än vad de axlade med. Dåligt bemötande i gårdsbutiken, inget hej eller ens notis att vi kom dit. Och caféet var nersläckt, men öppet. Dock lyste bullar och nybakt fika med sin frånvaro i diskarna, och istället låg några ynka kakor på några fat. Nu har jag faktiskt till och med glömt bort vad det hette. Och lika bra är väl det. För dit vill ni inte.

8. Nästa stopp blev istället Axmar brukscafé. Stor parkering och ställplats för husbil. Spektakulär slottsträdgård kallat Engelska parken (som vi sen förstod att de flesta slottsträdgårdar kallas) med minnes-, och informationsskyltar. Tyvärr var även detta caféet stängt. Det såg väldigt trevligt ut med fin uteservering. Dock syntes inget slott till. Det var tydligen en herrgård som kallades slott, men Herrgården såg vi inte heller, och ingen information om vad som kan ha hänt med byggnaden.

9. Vi fortsatte och tog oss till Uppsala för ett besök av kusin och barn. Vi hamnade närmre bestämt i Gamla Uppsala. Grönska och fint, men väldigt mycket folk, och lite för centralt för vår smak. Vi hade dock fin cykling på några stigar och vägar omkring. Och även löptur längs med stigarna från Gamla Uppsala Högar in i skogen till Tunåsen och bortåt. Vid muséet finns stor för husbilar, och även toalett och latrintöpning. Bara några hundra meter bort vid Storvad badplats också fri parkering för husbil och en mysig park med bord och grillplatser.

10. Ungefär här bestämde vi oss för att åka på slottsafari under våra resterande dagar. Först ut blev Skokloster Slott. Ett vackert slott, kloster och även ställplats för husbil. 100 kronor natten som betalas i motorcaféet som också är en liten livsmedelsbutik. Väldigt otippat ställe. Två caféer till finns i muséet och sjövillan. Men de var stängda på vardagen när vi var där. Kommer gärna tillbaka på sensommaren då förhoppningsvis alla äppelträd längs slottsparken bär på frukt!

11. Skoklosterslingan är en del av Upplandsleden som utgår från Skoklosters slott. En 14,5 kilometer runda. Mycket varierad terräng med mjuka lättlöpta stigar, till smala och tekniska och även några grusvägspartier. Nu i maj när vi sprang där blommade vitsipporna överallt i skogarna. Helt fantastiskt fint!

12. Det finns mängder av fina grusvägar och andra stigar runt om Skokloster och vi cyklade längs med åkrar och skogsvägar till Arnöhuvuds naturreservat. Kort men superfin slinga för cykeln eller promenad på bred och mjuk stig nära vattenbrynet.

13. Vårt andra stopp på vår safari blev Steninge slottsby utanför Märsta. Här finns också Steninge bruk och Steninge Vik och Steningebadet.
Ett område där de just nu bygger upp massor av villor, men i genuin stil, omkring. Byggkaos bakom nu, men blir nog fint när det är i ordning. Själva slottet är privatägt, men man får promenera i Slottsparken och runt om. Fina omgivningar. Steninge bruk har restaurang, café, trädgårdsbutik och butik med allt möjligt. Här kan spenderas både tid och pengar, men väl värt. Mycket fint och mycket gott.
Vid nersidan av Slottet ligger Steningevik är hotell och konferensanläggning i fina träbyggnader och mysig trädgård, precis intill vattnet. Väldigt gott fika och säkerligen god mat. Tvärsöver vattnet ligger Steningebadet som är bara några hundra meter gångavstånd runt viken. Flera grillplatser, handikappanpassat, brygga, samt stigar och bredare gångvägar till och från badplasten.

14. Vi fortsatte vår slottsafari, för bara några stenkast bort låg Rosersbergs slottshotell, och precis intill Rosersbergsbadet, där vi kunde stå med husbilen. Här blev det även ett morgondopp. Runt omkring slottet finns fina spring- och cykelvägar. Jättekul att de gjort slottet till ett hotell. Det såg väldigt trevligt ut.

15. Inte långt med bil därifrån ligger sjön Fysingen, och caféet, The Nut house och såklart ett till slott, Skånelaholms slott. Vi tog en lätt middag och fikabröd på cafét. De har mysig trädgård, liten gårdsbutik, dock med mestadels krukor och skräp. Slottet, några kilometer därifrån ligger omringad och skyddad och massa fina träd och en lång allé. Privatägt, men fint att strosa omking en liten stund.

16. Björknäs camping fick bli ställplats över natten, en bortglömd pärla som nu rustas upp av kommunen. VI hittade det på google maps. Men här har det varit små sommarstugor som nu är igenbommade tills vidare, men på campingen har det ordnats ställplatser, toa och dusch, latrin och gråvatten, och även tvättmaskin, allt vad husbil- och husvagnsägare behöver ute på vift. När vi satt utanför vår husbil och precis hade ätit lunch kommer en man fram och berättar att han haft sin husvagn där i 20 år, men var tvungen att flytta, som alla de andra som hyrde de små sommarstugorna. Sedan stod det tomt i 5 år. Han verkade ledsen att ha fått lämna sin sommardröm, men nu är det alltså grejer på gång…
Det ligger precis vid en sjö där du kan bada och paddla. Ståtliga hästgårdar ligger längre bort längs vägen.

17. Fick tips av en vän att besöka Lida Friluftsgård, på andra sidan stan dock. Men vi hade skulle ändå neråt då. Kring Lida finns motionsspår, MTB, äventyrbanor i träden, kajak och SUP, slalombacke och längdspår på vintern. En massa aktiviteter för stora och små alltså. Ett litet vandrarhem, café och värmestuga. Till och med både ute-och innegym. Omgivet av vackra skogar, åkrar och en golfbana lite längre bort. Och en väldans massa kaniner över hela stället.

18. Nynäshamn – Hit har vi bara åkt för att ta färjan till Tyskland tidigare. Men nu hade vi fått nys om att det finns Ramslök att plocka. Och vi blev inte besvikna. Underbar blandskog, havet, sjöar och ett härligt lugn. Vi hittade ut till Käringe naturreservat där det finns många små parkeringar för både bil och husbil, med utedass och soptunnor. Flera markerade vandrings/löpstigar går att välja på i området. Fantastisk plats och häftiga leder med stenhällar och ekar och ängar. Många vilda djur.

19. Vårt sista stopp innan avfärd till Arlanda blev Ulriksdals slott och trädgård. Här serveras på vardagar en vegetarisk buffé. Men det hade hunnit bli lördag, så vi åt gryta och ris och godbit. Men det var mysigt och fint och trevligt med stor trädgårdshandel. Slottsparken mysig även den, och har ett slottscafé där också. Fina omgivningar.

Hoppas ni har fått några nya besöksmål. Vi fick verkligen smak av sommaren.