Cykling som komplement till löpning
I samarbete med Bikester .
Variation i träningen
Sommarplanerna börjar redan smidas och vi längtar återigen efter att ge oss ut med husbilen, fullpackad med utrustning för att kunna ge oss ut på diverse äventyr. De senaste somrarna har vi rest runt med Pärlan, vårt rullande hem, och har lärt oss mer om vad vi ska tänka på till nästa tur. Senast körde vi runt i alperna och Pyrenéerna för att ta oss mellan olika löpartävlingar och fina bergsområden. Det är ju högsäsong för oss då, vi tävlar i Skyrunning där vi springer på stigar och utanför stigar i bergsmiljöer. Det är en fantastisk sport och livsstil där man verkligen får uppleva natur och känna sin kropp. Det vi verkligen lärt oss är hur viktigt det är att variera träningen!
Som komplement till löpning åker vi mycket skidor, rullskidor och styrketränar. Men framförallt så använder vi cykeln.
Det är otroligt lätt att dra på sig skador och överansträngningar när något är roligt och man pressar kroppen lite extra hela tiden (som man gör på tävlingar). Därför ser vi till att ha med oss cyklar i husbilen, för att kunna avlasta benen från all löpning. När vi är hemma används cyklarna flitigt som transportmedel hit och dit, och vi gillar också lekfulla turer i skogen med mountain bikes och solskensturer på landsvägarna. Den vanan vill vi ha med oss även på resa. För den som inte har möjlighet att köra runt med husbil på semestern och inte har sin cykel med sig finns som tur är en massa ställen att hyra cyklar!
Elcyklar har ju blivit omåttligt populärt. För pendlare är det ju otroligt bra. Faktiskt även för oss som idrottar. Ibland vill vi spara vår energi, men ändå komma ut. Då är elcyklar helt perfekt! Vi kommer ut i friska luften, får rulla benen utan för mycket ansträngning och får bättre återhämtning.
Kom ihåg att cyklar är väldigt olika, precis som bilar, skor och skidor. De är tillverkade för olika syften. Ingen skulle ju ut och springa i terrängen med klackskor, och för den delen heller inte gå på en fest i trailskor. Så en landsvägscyklist vill inte dra in sin hoj i skogen, och en downhillcyklist håller sig gärna borta från den allra finaste asfalten. Det finns alltså cyklar för alla olika tillfällen och i alla prisklasser. Men att ha 10 olika cyklar hemma i garaget känns övermäktigt för det flesta, så där får man rannsaka sig själv. Vad vill jag göra mest av? Vi har två cyklar, en ämnad för terräng och en för asfalt.
Cykling som träningsform är skonsamt. På landsvägscykeln kan vi samla i ihop timmar och mil och ta oss långt, och samtidigt få en fin naturupplevelse. Benen får jobba ordentligt, men vi undviker hård belastning. (Stötar är den främsta slitaget från löpning). Många dunsar kan det bli med mountainbikecykling däremot. Där vill vi ju in på rotiga stigar, upp och ner, hit och dit. Även om dämparna gör sitt jobb, så blir det mer påfrestning på rygg, knän och armar än med landsvägscykling. Dock ger mountainbike lite mer skratt och lek samtidigt som träning. Och vi använder dem väldigt mycket som färdmedel på grusvägar. Det negativa är att man kan bli extremt lerig… Ska vi in någonstans på vårt resmål, och inte bara en träningsrunda, då väljer vi oftast våra landsvägscyklar av den anledningen
Hur som helst så spelar intensiteten roll i träningen också, oavsett variation av idrott. Cyklingen är bra på det viset att du kan få det extremt jobbigt om det är det som är tanken. Men vill du bara få blodgenomströmning så är det skönt att bara rulla runt och trampa lätt för att det är härligt!
Som sammanfattning är cykeln superbra som komplement till löpträningen. Du minskar risken förskador och överträning. Du kan ha ett annat umgänge med cykelintresserade, du får frisk luft på andra platser än där du springer. Kroppen får använda andra muskler. Motivationen för nästa löppass blir större. Så ut och rulla!